A Magyar–Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság 2001. január 25–26-án, Eszéken megtartott V. ülésének ajánlásai

 

Az ajánlásokat a magyar Kormány a 2179/2001 (VII 13.) Korm. határozattal jóváhagyólag tudomásul vette

A Bizottság továbbra is érvényesnek tartja azokat az ajánlásokat, amelyek nem, vagy csak részben valósultak meg. Ezek mellett a következõ ajánlásokat teszi a két Kormány számára

• Általános téren

1. A horvát Fél az európai normákkal és gyakorlattal összhangban biztosítsa a magyar nyelv használatát a közigazgatásban, a közintézményekben és a helyi önkormányzatokban.

2. A Felek a határforgalomi együttmûködésrõl és új határátkelõhelyek megnyitásáról szóló kétoldalú megállapodások megkötését javasolják, különös tekintettel azokra a területekre, ahol a két ország nemzeti kisebbségei élnek.

3. A Felek a PHARE–CBC- és a CARDS-program lehetõségei és eszközei felhasználásával folytassák a két kisebbség településeinek gazdasági fejlesztését. Ebben a horvát Fél számít Magyarország teljes körû segítségére.

4. Mindkét Fél törekedjen arra, hogy ahol nagyobb számban élnek kisebbségek, az össznépesség arányainak megfelelõen biztosítsák foglalkoztatásukat az állami hivatalokban és az állami tulajdonú vállalatoknál.

5. Mindkét Fél fordítson megkülönböztetett figyelmet a magyarországi horvátok, illetve a horvátországi magyarok részcsoportjainak támogatására, amelyek jelen pillanatban fokozott asszimilációs veszélynek vannak kitéve. Pl.: horvát dalmátok, horvát rácok, gradistyei kaj-horvátok Magyarországon, illetve tengermelléki és muraközi magyarok Horvátországban.

Mindkét Fél tegye lehetõvé, hogy a 2001. évi népszámlálás során megfelelõ számú horvát, illetve magyar nemzetiségû összeíróbiztos végezhesse tevékenységét a két érintett kisebbség által lakott településeken.

6. A Bizottság javasolja a horvát Félnek, vizsgálja meg annak lehetõségét, hogy mindazon településeken, ahol a magyarság többséget alkot, törvényben biztosítsa a középületeknek az eredeti tulajdonban maradását, és jogi úton garantálja, hogy a járások, vagy egyéb jogi személyek ne idegeníthessék el azokat.

A Bizottság javasolja, hogy a magyar Fél tekintse át a magyarországi horvát szervezetek tulajdonában lévõ középületek – indokolt esetben – központi költségvetésbõl történõ felújítását.

7. A horvát Fél vegye figyelembe a helyi közigazgatásról és a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása során a magyar kisebbségi közösség jogos igényeit.

8. A Felek biztosítsák, hogy – a kisebbség kezdeményezésére, indokolt igény esetén – a törvényes elõírásoknak megfelelõen a helységnév- és az utcanévtáblák, valamint a közintézmények feliratai, illetve ez utóbbiak mûködésére vonatkozó közlemények a hivatalos nyelv mellett a kisebbség nyelvén is olvashatóak legyenek.

9. A horvát Fél a törvényeknek megfelelõen továbbra is fordítson kiemelt figyelmet a magyarlakta települések újjáépítésére. A közösségi épületek felújításához a magyar Fél a továbbiakban is nyújtson – elsõsorban alapítványi – segítséget.

10. A horvát Fél az újjáépítési törvényeknek megfelelõen, anyagi lehetõségeihez mérten vállaljon kötelezettséget az újbezdáni katolikus templom felújítása és a pélmonostori katolikus templom újjáépítésének befejezése érdekében.

• Az oktatás területén

1. A Bizottság javasolja, hogy a horvát Fél vállaljon kötelezettséget a kórógyi általános iskola folyamatban lévõ fejújításának mielõbbi befejezésére.

2. A Felek továbbra is szenteljenek kiemelt figyelmet az eszéki Magyar Oktatási és Kulturális Központ mûködésének és fejlesztésének.

A horvát Fél biztosítsa a szükséges eszközöket a központ hiányzó felszereléséhez.

A magyar Fél az intézmény magyar jellegét biztosító szakmai és módszertani anyagokkal a továbbiakban is segítse a munkát.

A Bizottság javasolja, hogy a horvát Fél az eszéki Magyar Oktatási és Kulturális Központ könyvtárát nyilvánítsa a horvátországi magyarok központi könyvtárává és lássa el megfelelõ munkatársakkal.

3. A magyar Fél a továbbiakban is tegyen erõfeszítéseket annak érdekében, hogy a horvát nemzetiségi oktatási intézmények fenntartási költségeit biztosítani tudja.

A Bizottság támogatja az Országos Horvát Önkormányzat azon kérését, hogy a magyar Kormány keresse azt a jogi és pénzügyi megoldást, mellyel a hercegszántói Horvát Óvoda, Általános Iskola és Diákotthon zavartalan mûködése és teljes körû finanszírozása biztosítható.

4. A Felek támogatják azt a kezdeményezést, amellyel a két tudományos akadémia – kölcsönösségi alapon – egy–egy akadémiai státusz létrehozásával segíti a horvátországi magyar, illetve a magyarországi horvát kisebbség tudományos tevékenységét.

5. A Felek – a korábbi gyakorlatnak megfelelõen – nyújtsanak anyagi támogatást olyan tankönyvek megjelentetéséhez, amelyek tartalmazzák a nemzeti kisebbségek identitásának megõrzése szempontjából fontos azon ismeretanyagot, amelyet a magyarországi, illetve horvátországi tanmenetek és tankönyvek (pl.a történelem és a földrajz tantárgyak esetében) számukra nem elégséges módon jelenítenek meg.

• A kultúra és a tájékoztatás területén

1. A magyar Fél folytassa a Pécsi Horvát Színház központi költségvetésbõl történõ támogatását és szorgalmazza a fenntartó Pécsi Városi Önkormányzatnál a Pécsi Horvát Színház felújítási munkáinak felgyorsítását.

2. A magyar Fél nyújtson segítséget a Rijeè címû horvát nyelvû folyóirat megjelenési költségeihez.

3. A horvát Fél vállaljon kötelezettséget magyar nyelvû adásokat sugárzó szerkesztõség létrehozására a HTV eszéki regionális stúdiójában.

4. A Bizottság támogatja az Országos Horvát Önkormányzat kérését, hogy az MTV a kisebbségekkel aláírt egyezmény szerint biztosítsa a horvát nyelvû televíziós mûsorok készítését.

 

Szabó Tibor a Vegyes Bizottság magyar tagozatának elnöke

Nenad Prelog a Vegyes Bizottság horvát tagozatának elnöke