Nyilatkozat Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatala elnöke és Nenad Prelog horvát külügyminiszter-helyettes megbeszélésérõl

A Horvát Köztársaság Külügyminisztériuma és a Magyar Köztársaság Határon Túli Magyarok Hivatala közötti rendszeres kisebbségvédelmi konzultáció keretében, a 2001. július 10-ei budapesti találkozó folytatásaként, 2001. október 10-én Zágrábban megbeszélésre került sor Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatala elnöke és Nenad Prelog külügyminiszter-helyettes között. A felek ismételten kifejezték, hogy a magyarországi horvát, valamint a horvátországi magyar kisebbségnek nyújtott támogatás – a két nép sok évszázados együttélésének szellemében – stabilizáló hatást fejt ki abban a térségben, amely még a közelmúltban is tragikus események színhelye volt.

A két ország között érvényben lévõ Kisebbségvédelmi Egyezmény és az ennek szellemében mûködõ Vegyes Bizottság továbbra is kielégítõ jogi keretet biztosít a magyarországi horvát kisebbség és a horvátországi magyar kisebbség helyzetének javítására politikai, oktatási-kulturális és gazdasági értelemben, s ezzel a gyakorlatban is hozzájárul a kisebbségi létbõl fakadó hátrányok kiegyenlítéséhez.

A Magyar Köztársaság – a Horvát Köztársaság szuverenitását teljes mértékben tiszteletben tartva – üdvözöl minden olyan horvát kezdeményezést, amely hozzájárul a magyarországi horvát közösség anyanyelvének és kultúrájának fejlesztéséhez, történelmi értékeinek megõrzéséhez, és nemzeti hagyományainak ápolásához. A felek egyetértenek abban, hogy A szomszédos országokban élõ magyarokról szóló törvény elõsegíti a horvátországi magyarok identitásának megõrzését, szülõföldjükön maradását, valamint kedvezõ hatást gyakorol a térség stabilitására. Ezzel egy idõben Magyarország üdvözli a horvát fél joggyakorlatát és azon szándékát, hogy hasonló törvénnyel kívánja rendezni a határain túl élõ horvát kisebbségi közösségek helyzetét, ami a két ország hasonló álláspontját jelzi a határon túli kisebbségek identetitásának megõrzésével kapcsolatos kérdésekben.

A horvát fél megköszönte A szomszédos országokban élõ magyarokra vonatkozó törvény végrehajtási rendeleteivel kapcsolatos tájékoztatást, és üdvözli a magyar fél szándékát, hogy a törvény végrehajtását a Horvát Köztársaság hatályos törvényeinek és a nemzetközi jog követelményeinek megfelelõen kívánja megvalósítani, továbbá úgy értékeli, hogy a törvény végrehajtásának adminisztratív része nem sérti a Horvát Köztársaság szuverenitását.

A felek egyetértettek abban, hogy a törvény végrehajtásával kapcsolatos kérdésekrõl rendszeresen konzultálnak.

A nyilatkozatot aláírta:

A Vegyes Bizottság magyar tagozatának elnöke

Szabó Tibor

A Vegyes Bizottság horvát tagozatának elnöke

Nenad Prelog

Zágráb, 2001. október 10.