Jegyzõkönyv a Magyar–Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság VI. ülésérõl

(Pécs, 2002. dec. 19.)

A Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság (a továbbiakban KVB) 2002. december 19-én Pécsett megtartotta VI. ülését. A magyar küldöttséget Bálint–Pataki József, a HTMH elnöke, a horvát delegációt Nenad Prelog külügyminiszter-helyettes, a KVB társelnökei vezették.

A Vegyes Bizottság a kétoldalú kisebbségvédelem, illetve a két országban élõ magyar, illetve horvát kisebbség helyzetének idõszerû kérdéseirõl folytatott eszmecsere során egyetértett az alábbiakban:

1. A Magyar Köztársaság és a Horvát Köztársaság elkötelezettsége amellett, hogy a területükön élõ horvát, illetve magyar kisebbség közösségi jogait magas szinten biztosítsa, a két baráti, stratégiai partner állam kapcsolatainak kiemelkedõ jelentõségû, stabilizáló elemét jelenti.

2. “A Magyar Köztársaságban élõ horvát kisebbség és a Horvát Köztársaságban élõ magyar kisebbség védelmérõl szóló, 1995. április 4-én Eszéken aláírt Egyezmény” (a továbbiakban Egyezmény) megfelelõ keretet biztosít a két érintett kisebbség közösségi jogainak védelme és helyzetének javítása szempontjából. A két kisebbség jogi helyzete – összhangban az európai kisebbségvédelmi normákkal – alapvetõen rendezettnek tekinthetõ. Az egyezmény aláírása óta eltelt 7 esztendõ alatt ugyanakkor olyan jelentõs változások következtek be a két ország helyzetében, a kétoldalú kapcsolatokban, a kisebbségek életében, hogy indokoltnak látszik az Egyezmény szövegének korszerûsítése, új tartalmi elemekkel való kiegészítése.

3. A KVB konstatálta, hogy a 2001. évi népszámlálás alapján a Horvátországban élõ magyarok statisztikai létszáma – a 10 évvel ezelõtti adathoz képest – jelentõs arányban csökkent. A csökkenés a háborús agresszió és a horvát területek megszállása következményének, valamint a migrációs folyamatoknak tudható be. Az ugyancsak 2001-es népszámlálás adatok alapján a Magyarországon élõ horvátok statisztikai száma kismértékben növekedett. Továbbra is tendenciaként nyilvánul meg, hogy kevesebben vállalják nyíltan horvát kötõdésüket, mint ahányan az Országos Horvát Önkormányzat által becsült adatok alapján horvátnak tekinthetõk.

4. Mindkét kisebbség képviselõi felhívták a KVB figyelmét arra, hogy a KVB ajánlásai egyes esetekben lassan vagy egyáltalán nem valósulnak meg.

5. KVB éppen ezért egyetértett abban, hogy a horvátországi magyarság és a magyarországi horvátok fennmaradásának biztosítása, illetve helyzetének javítása az eddigieknél is fokozottabb állami és önkormányzati szintû odafigyelést és az Egyezményben foglalt elvek és célok maradéktalan érvényesítését, illetve végrehajtását teszi szükségessé.

6. A Felek áttekintették az elõzõ KVB-üléseken megfogalmazott ajánlások végrehajtásának helyzetét, és a KVB ezzel kapcsolatos megállapításait a Jegyzõkönyv 1. sz. Mellékletében foglalták össze.

7. A Felek ajánlásokat fogalmaztak meg Kormányaik számára a kétoldalú Egyezménybõl fakadó kötelezettségek teljesítése érdekében. A Bizottság javasolja a Kormányoknak, hogy a jelen Jegyzõkönyv 2. sz. mellékleteként szereplõ ajánlásokat Kormányhatározatban erõsítse meg és tegye azokat az egyes szaktárcák feladatává, illetve kötelezettségévé. A Bizottság javasolja továbbá, hogy az Ajánlások teljesítése 2003-ban nagyobb ütemben és következetességgel történjen, mint a korábbi években.

A KVB üdvözölte a 2002. december 13-án a Szábor által elfogadott alkotmányerejû kisebbségi törvényt és a 2001. június 19-én az Országgyûlés által elfogadott szomszédos országokban élõ magyarokról szóló törvényt, megállapítva, hogy azok hozzájárultak a két ország jószomszédi kapcsolatainak erõsítéséhez.

A KVB köszönetét fejezi ki Pécs megyei jogú város Önkormányzatának és polgármesterének az ülés lebonyolításához nyújtott segítségéért, a magas színvonalú vendéglátásért.

A Felek megegyeztek abban, hogy következõ ülésüket 2003-ban Horvátországban tartják, úgy idõzítve, hogy arra a 2004 évi költségvetési tervezési folyamat elõtt kerüljön sor.

A Jegyzõkönyv két példányban készült, magyar és horvát nyelven. Mindkét változat hiteles.

 

Pécs, 2002. december 19.

 

A KVB magyar tagozatának nevében:

A KVB horvát tagozatának nevében:

 

1. sz. melléklet

A Vegyes Bizottság áttekintette a KVB korábbi ülésein elfogadott ajánlások teljesítését, s az alábbiakat állapította meg:

•Az általános kérdések területén

1. Továbbra is alkotmányosan és törvényesen biztosított a Felek államainak területén élõ magyar, illetve horvát kisebbség számára a nemzeti identitás megõrzésének és szabad kinyilvánításának lehetõsége. Ennek intézményes garanciái ugyan mindkét Fél részérõl kielégítõ módon adottak, ugyanakkor helyi szinten, illetve a megvalósítás során mégis bizonyos fennakadások mutatkoznak.

2. A magyar kisebbséget – a nemzeti kisebbségek számára törvényben biztosított mandátum alapján – választott képviselõ képviseli a Száborban. A helyhatósági választások eredményeként megnövekedett számban tevékenykednek választott magyar képviselõk a horvátországi megyei és járási önkormányzatokban.

3. A magyarországi horvát kisebbségnek továbbra sincs közvetlenül megválasztott saját képviselõje az Országgyûlésben. A 2002. október 20-án megtartott magyarországi kisebbségi önkormányzati választások eredményeként az elõzõ ciklusban mûködõ 74 horvát kisebbségi önkormányzat helyett 107 alakult. 20 településen a megválasztott helyi települési önkormányzat alakult át kisebbségi önkormányzattá, és mintegy 20 horvát polgármester is bizalmat kapott.

4. A Horvát Köztársaság az elmúlt idõszakban – a belsõ rendelkezéseknek megfelelõen – elsõsorban programok finanszírozása útján támogatta az állami költségvetésbõl a horvátországi magyarság szervezeteit, de más eszközökkel is támogatta a horvátországi magyar szervezeteket. A támogatások reálértéke az utóbbi két évben a lehetõségekkel összhangban nõtt.

5. A Magyar Köztársaság többcsatornás támogatási rendszert alakított ki a kisebbségek számára (mûködési költségek, programfinanszírozás). Központi költségvetési támogatásban részesülnek az országos és a helyi horvát kisebbségi önkormányzatok, míg a Magyarországi Horvátok Szövetségét a költségvetés pályázatok alapján támogatja. A költségvetési támogatás reálértéke az elmúlt években folyamatosan nõtt. A helyi kisebbségi önkormányzatok mûködési feltételeit általában biztosítják a helyi önkormányzatok is, de ez az együttes támogatás több helyen nem elegendõ a kisebbségi önkormányzatok munkájának elvégzéséhez. A szaktárcák és a közalapítványok – pályázat útján – számos program megvalósulását támogatják.

6. A magyar–horvát határszakaszon, bár az elmúlt években sor került új határátkelõk nyitására, vagy nyitvatartásuk bõvítésére, mindkét érintett kisebbség további határátkelõhelyek megnyitását igényli.

7. A két országban biztosítottak a kétnyelvû személyi okmányok zökkenõmentes kiadásának feltételei. A Felek ösztönözték a magyar és horvát kisebbség nyelvének, a helyi önkormányzatok és járások területén történõ hivatalos használatát. A kétnyelvû helységnévtáblák kihelyezése – kevés kivételtõl eltekintve – gyakorlatilag általánosnak tekinthetõ, míg az állami és önkormányzati hivatali megjelölések a településeken a kisebbségek nyelvén továbbra is kívánnivalókat hagynak maguk után.

8. “A horvát állam anyagi támogatásával folyamatban van a horvát Dunamente épületeinek és lakóházainak, így a magyar nemzetiségû horvát állampolgárok objektumainak, valamint azon infrastrukturális objektumoknak a felújítása, amelyek a magyar kisebbségi szervezetek és intézmények tevékenységéhez szükségesek. A magyar kormány által korábban elkülönített 200 millió forintos újjáépítési segélykeretet felhasználása befejezõdött. Ebbõl a keretbõl épült újjá a Dunamentén a kopácsi református templom és lelkészlak, a vörösmarti mûvelõdési ház (a szükséges eszközök felét a horvát kormány különítette el), valamint a kórógyi református templom, az újbezdáni mûvelõdési ház, a laskói ifjúsági ház és a csúzai mûvelõdési otthon.

9. A KVB felhívta a figyelmet arra, hogy a két ország egyes térségeiben a két kisebbségi közösség számára továbbra is nagy probléma a munkanélküliség.

10. Folytatódtak a hagyományosan gazdag határmenti együttmûködési programok. Zala, Vas, valamint Varasd és Muraköz megye között együttmûködési megállapodások vannak érvényben, míg Baranya megye Önkormányzata Eszék–Baranya megyével dolgozott ki együttmûködési programot. Ezeknek az együttmûködési programoknak része és haszonélvezõje a két kisebbségi közösség is.

•Az oktatás területén

1. A horvátországi magyarság háború elõtti anyanyelvi oktatási hálózata visszaállításának folyamatában további elõrelépést jelent, hogy a kelet-szlavóniai magyarság egyetlen magyar nyolcosztályos általános iskolájának, a kórógyinak ismételt megindítása lehetõvé vált. Folyamatban vannak a kórógyi általános iskola felújításához szükséges elõkészítõ munkálatok. Óvodák mûködnek az eszéki MOMK-ban, Csúzán, Vörösmarton, Laskón, Várdarócon és Kopácson.

2. Harmadik éve mûködik az eszéki Magyar Oktatási és Mûvelõdési Központ. Zágrábban a kétnyelvû oktatás két összevont alsótagozatos csoportban folyik az Ivan Gundulic Általános Iskolában, ebbõl az okból 2002-ben még egy tanítónõ került alkalmazásra. A magyar Oktatási Minisztérium továbbra is tankönyvtámogatásban részesíti a horvátországi magyar általános iskolai és anyanyelvápoló csoportokat. A horvát Oktatási és Sport Minisztérium a 2002/2003-as tanévben 5 magyar nyelvû tankönyv fordítását és kiadását irányozta elõ.

3. A Felek illetékes minisztériumai kölcsönösen erõfeszítéseket tettek, hogy szakirodalommal lássák el a két országban mûködõ nyelvi lektorátusokat, valamint a két kisebbség könyvtárait. Ez a támogatás ugyanakkor elmarad a két közösség igényeitõl.

4. A magyar kormány erõfeszítései ellenére továbbra is csak kismértékben javultak a kistelepüléseken mûködõ horvát nyelvet oktató kislétszámú oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatok mûködtetési feltételei. Megkezdõdött a pécsi horvát oktatási intézmények egy épületbe történõ összevonása.

5. Mindkét Fél továbbra is támogatja a kisebbségi iskolákat a másik országban, igényeiknek megfelelõen ellátva õket a szükséges szakmai és tankönyv-irodalommal, valamint a kisebbségi iskolák és az anyaországok iskoláinak közvetlen kapcsolatait.

6. A Felek továbbra is kölcsönösen meghívják a kisebbségi pedagógusokat a hagyományos nyári továbbképzõ szemináriumokra, valamint támogatják a kisebbségi iskolák közvetlen kapcsolatait az anyaországok iskoláival, beleértve a diákcserét és a tanulmányi kirándulásokat.

7. A horvát Fél kifejezte készségét, hogy növelje a magyarországi horvátoknak adományozott ösztöndíjak számát, különösen a horvát nyelv és kultúra fejlesztését szolgáló területeken. A KVB megállapította, hogy továbbra is nehézkes a magyarországi horvát kisebbségi ösztöndíjasok adminisztratív anyagainak továbbítása, illetve azok fogadása Horvátországban.

•A kultúra, tudomány és tájékoztatás területén

1. A Magyar Köztársaság programfinanszírozás és pályázat útján támogatja a pécsi Horvát Tudományos Intézetet. A horvát Fél beszüntette a Horvátországi Magyar Tudományos és Mûvészeti Társaság kutatási programjainak pályázati úton történõ finanszírozását, de továbbra is fennáll a projektek kidolgozása során a tudományos–kutatási kritériumok kielégítésének problémája.

2. Az eszéki Magyar Oktatási és Mûvelõdési Központ a közmûvelõdési munkatárs alkalmazásának elmaradása miatt nem tudja az alapító okirat szerinti közmûvelõdési funkcióját teljeskörûen ellátni.

3. A magyarországi horvát kisebbség horvátországi napilapokkal, folyóiratokkal és könyvekkel való ellátása tekintetében lassú az elõrelépés. Úgyszintén csekély elõrelépés tapasztalható a horvát kisebbség könyvtárainak alapirodalommal való ellátása és a Dunamentén élõ magyarság háború által elpusztított könyvtárainak helyreállítása és könyvekkel történõ feltöltése tekintetében.

4. A horvát–magyar és a magyar–horvát nagyszótár szerkesztésének munkálatai továbbra sem kezdõdtek meg.

5. Folytatódott a Pécsi Horvát Színház magyarországi központi forrásokból pályázat útján történõ támogatása. A Horvát Információs, Kulturális és Kiadói Központ a Magyarországon több helyütt folyó horvát nyelvû könyvkiadás koordinálását is felvállalta. Folytatódott a hetente megjelenõ Hrvatski Glasnik c. újság magyar költségvetési támogatása pályázat útján. A Rijec c. kulturális és irodalmi folyóirat bizonytalan anyagi források miatt szûnt meg.

6. A horvát kormány Kisebbségi Hivatala 2001-ben kiegészítõ pénzügyi támogatást adott az Új Magyar Képes Újságnak, hogy adjon teret az újságban a többi magyar kisebbségi szervezeteknek, de a célt nem sikerült megvalósítani. A horvátországi magyar nyelvû tájékoztatással szemben a magyar szervezetek egy része kifogásokat fogalmazott meg. A rendszeresen megjelenõ Magyar Napló nem kap állami támogatást. 2002. november 5-én Eszéken bejegyzésre került a Horvátországi Magyar Újságírók Szövetsége.

7. Folytatódott a horvát nyelvû nemzetiségi rádióadások országos sugárzása. Az MTV Pécsi Regionális stúdiója szintén országosan sugárzott horvát nyelvû nemzetiségi mûsorokat készít. A Hrvatska Kronika c. horvát nemzetiségi mûsor a horvát kisebbség megítélése szerint ugyanakkor továbbra is kedvezõtlen idõpontban kerül sugárzásra. A horvátországi magyarság önálló TV- és rádiós tájékoztatási intézményei a háború óta nem kerültek újjászervezésre. Jogos igény mutatkozik az eszéki magyar nyelvû önálló rádiószerkesztõség és televíziós adás megteremtésére.

 

2. sz. melléklet

A Magyar–Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság VI. ülésének

A J Á N L Á S A I

A Vegyes Bizottság továbbra is érvényesnek tartja azokat az ajánlásokat, amelyek nem, vagy csak részben valósultak meg a korábbi Jegyzõkönyvekbõl, és amelyeket mindkét ország Kormánya határozatban erõsített meg. Ezek mellett a következõ ajánlásokat teszi a két Kormány számára, szorgalmazva azok 2003-ban való megvalósítását, illetve a megvalósítás 2003-ban történõ megkezdését:

• Általános téren

1. A KVB javasolja, hogy mindkét Fél továbbra is tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a két érintett kisebbségnek a törvényekben garantált legitim jogok megvalósulhassanak és mûködõ rendszerré váljanak. A KVB szorgalmazza, hogy a magyar fél a kisebbségi és a választójogi törvény módosításával biztosítsa a kulturális autonómia, illetve az országos és regionális intézmények mûködésének jogi és pénzügyi feltételeit.

2. A KVB javasolja, hogy a magyar Fél vállaljon kötelezettséget arra, hogy a jelenlegi parlamenti ciklusban, az érvényes nemzeti törvényalkotási és a választójogi reformfolyamattal összhangban sort kerít a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletét biztosító jogalkotási munka befejezésére, és így biztosítja, hogy a horvát kisebbség saját parlamenti képviselõt választhasson a 2006. évi országgyûlési választásokon.

3. A Felek következetesebben folytassák a két kisebbség által lakott települések gazdasági fejlesztését. A KVB különösen idõszerûnek tartja a horvát Dunamente magyarok által lakott településeinek átfogó fejlesztését. A közösségi épületek felújításához a magyar Fél a továbbiakban is nyújtson segítséget. A horvát Fél továbbra is ösztönözze a települések újjáépítését, az infrastruktúra kiépítését és minden eszközzel járuljon hozzá a magyar kisebbség életfeltételeinek javításához a horvát Dunamentén. A Felek törekedjenek az újjáépítésre irányuló együttmûködésükben hasznosítani a Magyarország által elérhetõ EU-forrásokat is. A Felek javasolják továbbá a magyar kormánynak, hogy a nemzetközi politikai porondon vesse latba befolyását a horvát Dunamente újjáépítésének nemzetközi megsegítése céljából.

4. A KVB javasolja, hogy a Felek részesítsék folyamatos anyagi támogatásban a magyarországi horvát kisebbségi önkormányzatok, valamint a horvátországi magyar érdekvédelmi szervezetek és a megfelelõ testületek alaptevékenységét. A helyi és szakmai szervezetek támogatása programfinanszírozás útján valósuljon meg. A horvát fél 2003-ban növelje a magyar kisebbség támogatása céljára szánt állami forrásokat.

5. A KVB nyomatékosan javasolja a KVB új határátkelõhelyekre vonatkozó korábbi ajánlásainak megvalósítását.

6. A KVB javasolja, hogy magyar kormány járjon el annak érdekében, hogy a horvát kisebbség képviselõje a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Közalapítványban szavazati jogot nyerjen.

7. A KVB javasolja a két kormánynak, hogy nevezzen ki szakértõi tárgyaló delegációkat az Egyezmény korszerûsítése, módosítása céljából. A szakértõk 2003. április 30-ára készítsék el a javaslatukat. A magyar Fél vállalja az elsõ szakértõi ülés házigazdai szerepét.

•Az oktatás területén:

1. A kórógyi általános iskola felújítását a Horvát Köztársaság 2003 elején tervezi megkezdeni az állami költségvetésbõl és az Európai Fejlesztési Bank hitelébõl 50/50%-os arányban. A magyar fél javasolja, hogy a lehetõségekhez mérten vizsgálják meg a vörösmarti iskola tornatermének megépítését, ahová a legtöbb magyar gyermek jár.

2. A KVB javasolja, hogy a horvát Fél biztosítsa, hogy a magyar anyanyelvápoló csoportok munkájába az érdeklõdésnek megfelelõen más nemzetiségû szülõk gyerekei is bekapcsolódhassanak.

3. A magyar Fél a továbbiakban is biztosítsa a horvát nemzetiségi oktatási intézmények fenntartási költségeit. Támogassa a pécsi horvát oktatási intézmények egy központi intézménybe történõ elhelyezésének, a fenntartó önkormányzat által megkezdett folyamatát. A KVB javasolja, hogy a munkálatok 2003-ban kezdõdjenek meg.

4. A KVB továbbra is támogatja az Országos Horvát Önkormányzat azon kérését, hogy a magyar Kormány biztosítsa azokat a jogi és pénzügyi megoldásokat, amelyekkel a hercegszántói Horvát Óvoda, Általános Iskola és Diákotthon zavartalan és folyamatos mûködése biztosítható.

5. A KVB támogatja a horvát nyelvû nemzetiségi pedagógusképzés 5 éves képzési programját a Pécsi Tudományegyetemen.

6. A KVB támogatja a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék létesítését az eszéki egyetemen.

7. A KVB szorgalmazta, hogy mindkét Fél illetékes szervei gyorsítsák fel a kisebbségi ösztöndíjas diákok adminisztratív anyagainak továbbítását, illetve beiskolázásukat.

• A kultúra, a tudomány és a tájékoztatás területén:

1. A horvát Fél szenteljen figyelmet a MOMK mûködésének, kulturális programjainak, figyelembe véve a finanszírozás kritériumait. A magyar Fél szakmai és módszertani anyagokkal segítse az intézmény munkáját.

2. A KVB kiemelkedõen fontosnak tartja, hogy kezdõdjön meg a magyar–horvát/horvát–magyar nagyszótár-projekt finanszírozása. Ennek érdekében javasolja, hogy a két kormány erre a célra különítsen el 5–5 m Ft (130–130 ezer Kuna) értékben elkülönített alapot 2003-ban.

3. A KVB támogatja a magyarországi Országos Horvát Önkormányzat azon elképzelését, hogy létrehozza a központi horvát kisebbségi könyvtárat. Az OHÖ ennek érdekében 2003-ban készítsen megvalósíthatósági tanulmányt.

4. A magyar Fél folytassa, illetve növelje a Pécsi Horvát Színház központi költségvetésbõl történõ támogatását, illetve nyújtson támogatást a színház épületének felújításához. (A horvát Fél pénzügyileg támogassa, hogy a horvátországi magyar kisebbség közmûvelõdési igényeinek kielégítése céljából magyarországi színház vendégszerepelhessen a Dunamentén.

5. A KVB javasolja, hogy a magyar Fél a kisebbségi intervenciós keretbõl nyújtson további támogatást a BBKO felújításához. Ezt a lehetõségekhez mérten támogassa a horvát fél is.

6. A Felek megerõsítik korábbi ajánlásukat, hogy projekt alapon hozzájárulnak mindkét érintett kisebbség 3–3 irodalmi, vagy tudományos mûvének kiadásához a két kultusztárca közvetlen anyagi támogatásával.

7. A horvát Fél többszöri ígéretének megfelelõen 2003-ban biztosítsa a közszolgálati magyar nyelvû rádiószerkesztõség munkáját, illetve a televíziós adás megteremtését Eszéken.

8. A KVB támogatja a magyarországi Országos Horvát Önkormányzat azon elképzelését, hogy a horvát nyelvû médiát a Croatica közhasznú társaság keretében vonja össze. Az OHÖ ennek érdekében 2003-ban készítsen megvalósíthatósági tanulmányt.

9. A KVB javasolja, hogy a horvát Fél biztosítsa a magyar kisebbség számára a kiegyensúlyozott tájékoztatás feltételeit.

10. A KVB javasolja, hogy a Magyar Rádió az eddigieknek megfelelõen biztosítsa a horvát szerkesztõség mûködésének anyagi, személyi és sugárzási feltételeit.