Jegyzõkönyv a Horvát-Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság IV. ülésérõl

A Horvát-Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság 1999. december 20-án Budapesten megtartotta IV. ülését. A horvát delegációt Mira Martinec külügyminiszter-helyettes, a magyar küldöttséget Szabó Tibor, a HTMH elnöke vezette. A vegyes bizottság ülésén a legnagyobb országos bejegyzésû horvátországi magyar érdekképviseleti szervezet (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége), a horvát állami szábor magyar képviselõje és az Eszék–Baranya-megyei közgyûlés képviselõje.

A magyarországi horvát kisebbséget Magyarországi Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetségének vezetõi képviselték.

I.

A Vegyes Bizottság a kétoldalú kisebbségvédelem idõszerû kérdéseirõl folytatott eszmecsere során az alábbiakat állapította meg:

A Magyar Köztársaságban élõ horvát kisebbség és a Horvát Köztársaságban élõ magyar kisebbség védelmérõl szóló, 1995. április 4-én Eszéken aláírt egyezmény ma is megfelelõ keretet biztosít a két érintett kisebbségi közösség védelme és helyzetének javítása szempontjából.

A magyarországi horvát és a horvátországi magyar kisebbség jogi helyzete – összhangban az európai kisebbségvédelmi normákkal – rendezettnek tekinthetõ.

A Felek egyetértettek abban, hogy a horvátországi magyarság fennmaradása és a magyarországi horvátok helyzetének javítása az eddigieknél fokozottabb állami odafigyelést és az egyezményben foglalt elvek maradéktalan végrehajtását teszi szükségessé.

A Felek a továbbiakban is irányadónak tekintik a Dunamente magyar települései 1991 elõtti etnikai arányainak helyreállítását. Mindkét Fél anyagi eszközök biztosításával is segíti a magyar elûzöttek mielõbbi visszatérését és a magyar lakosság megélhetési gondjainak enyhítését.

II.

A Vegyes Bizottság értékelte a III. ülésen elfogadott ajánlások teljesítését,

s az alábbiakat állapította meg:

Az általános kérdések területén

A Felek továbbra is biztosítják a területükön élõ horvát, illetve magyar kisebbségek számára a nemzeti identitás megõrzésének és szabad kinyilvánításának lehetõségét. Ennek intézményes garanciái bár mindkét Fél részérõl kielégítõek, helyi szinten, a megvalósítás során mégis számtalan fennakadás mutatkozik.

A magyar kisebbséget - a nemzeti kisebbségek számára törvényben biztosított mandátum alapján - választott képviselõ képviseli a horvát országgyûlésben. Ezt a jogot az új horvát választási törvénytervezet is biztosítja.

Az 1997-es helyhatósági választások eredményeként választott magyar képviselõk tevékenykednek a horvátországi járási önkormányzatokban, de érdekérvényesítési lehetõségeik csekélyek.

A horvát kisebbségnek nincs képviselõje a magyar parlamentben.

Az 1998-ban megtartott magyarországi kisebbségi önkormányzati választások eredményeként az elõzõ ciklusban mûködõ 57 horvát kisebbségi önkormányzat helyett 74 alakult. 18 településen a megválasztott helyi települési önkormányzat alakult át kisebbségi önkormányzattá, és 8 horvát polgármester is bizalmat kapott. Az 1999. január 30-án megtartott II. horvát elektori gyûlés megválasztotta az Országos Horvát Önkormányzat 39 tagú közgyûlését és tisztségviselõit.

Az Országos Horvát Önkormányzat felújított budapesti központi székházának ünnepélyes átadására a két külügyminiszter jelenlétében 1998. április 1-jén került sor.

A Magyar Köztársaság többcsatornás támogatási rendszert alakított ki (mûködési költségek, programfinanszírozás). Központi költségvetési támogatásban részesül az országos és a 74 helyi horvát kisebbségi önkormányzat mellett, a Magyarországi Horvátok Szövetsége. A helyi kisebbségi önkormányzatok mûködését támogatják a helyi önkormányzatok is, de ez az együttes támogatás több helyen nem elegendõ a kisebbségi önkormányzatok munkájának elvégzéséhez. A szaktárcák és a közalapítványok - pályázat útján - támogatják számos program megvalósulását.

A Horvát Köztársaság 1998-ban is programok finanszírozása útján szándékozta támogatni a horvátországi magyarság szervezeteit. A Felek megállapították, hogy az alaptevékenység nem elégséges finanszírozása nem biztosítja az országos bejegyzésû magyar érdekvédelmi szervezetek folyamatos mûködését. Az országosan bejegyzett magyar egyesületek támogatása 1998-ban, a korábbi évektõl eltérõen, nem volt folyamatos.

Az anyanyelvû vallásgyakorlás területén - elegendõ számú, a nemzeti kisebbség nyelvét tudó pap, illetve hitoktató hiányában továbbra sem sikerült elõbbre lépni. Komoly visszalépés történt a magyarországi horvátok tekintetében azáltal, hogy a horvátországi papok - a reintegrációs folyamat befejeztével - ideiglenes magyarországi állomáshelyeikrõl visszatértek Horvátország területére.

1999. június 5-én megalakult a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház.

1999. június 1-én került átadásra a barcsi határátkelõ új kamionterminálja. A Beremend - Baranjsko Petrovo Selo-nál létesítendõ határátkelõhely megnyitására 1999. december 15-én került sor. A magyar-horvát határszakaszon további határátkelõhelyek megnyitását igényli mindkét érintett kisebbség.

A horvát Fél 1999. június 18-tól tiszteletbeli konzulátust mûködtet Nagykanizsán. A magyar Fél a rijekai tiszteletbeli konzulátus megnyitása után elõkészületeket tett a spliti tiszteletbeli konzulátus létrehozására.

Magyarországon a kétnyelvû személyi okmányok zökkenõmentes kiadásának feltételei a jelenleg zajló okmánykorszerûsítési program alapján lesznek biztosítottak. A kétnyelvû személyi okmányok kiadását egy 1999. szeptemberi kormányrendelet lehetõvé teszi. A Felek, bár támogatólag léptek fel a magyar és horvát kisebbség nyelvének, a helyi önkormányzatok és járások területén történõ hivatalos használata tekintetében, mégsem sikerült e kérdésben elõbbre lépni.

A horvát Fél anyagi támogatásával megkezdõdött a magyar nemzetiségû horvát állampolgárok házainak és lakóépületeinek, valamint az infrastruktúra azon objektumainak felújítása, amelyek a magyar kisebbség tevékenységéhez szükségesek. A lakóépületek felújítása azonban, az ismert gazdasági és pénzügyi nehézségek miatt, elmarad a magyarság által elvárt mennyiségtõl.

A magyar kormány 200 millió forintos újjáépítési segélykeretet különített el a horvátországi magyarság közösségi tevékenységének újraélesztése és a menekültek hazatérésének elõsegítése céljával. Ebbõl a keretbõl épült újjá a kopácsi református templom és a vörösmarti mûvelõdési ház (a szükséges eszközök felét a horvát kormány különítette el). Mindkét objektum ünnepélyes átadása 1999. november 13-án a két miniszterelnök jelenlétében megtörtént. Ebbõl a keretbõl történik a kórógyi református templom, az újbezdáni mûvelõdési ház, valamint a laskói ifjúsági ház felújítása.

A Felek megállapították, hogy a háború sújtotta horvát Dunamente területén élõk súlyos foglalkoztatási gondokkal küzdenek. Az állami közalkalmazotti munkahelyeken, valamint az állami tulajdonú vállalatoknál az állások betöltésének gyakorlata nem tükrözi a nemzetiségi arányokat.

A nyugat-magyarországi Szentpéterfa (Petrovo Selo) település horvát közösségét 1999-ben a magyar kormány „Kisebbségekért” díjjal, a Hrvatska matica iseljenika „Najselo” címmel tüntette ki.

1998-ban jelentõs magyarországi anyagi támogatásnak köszönhetõen megnyílt a horvátzsidányi idõsek otthona és a katymári közösségi ház.

Mindkét kisebbség képviselõi felhívták a figyelmet arra, hogy a Vegyes Bizottság ajánlásai az oktatás, a tájékoztatás, valamint az anyanyelven folyó vallásgyakorlás terén lassan vagy egyáltalán nem valósulnak meg.

Az oktatás területén

1999. április 20-án a Felek oktatási és tudományos együttmûködési munkatervet írtak alá, de a tervezett 3-5 évre szóló oktatásfejlesztési program még nem került kidolgozásra.

A horvátországi magyarság háború elõtti anyanyelvi oktatási hálózatának visszaállításában további elõrelépést jelent, hogy a kelet-szlavóniai magyarság egyetlen magyar nyolc-osztályos általános iskolájának, a kórógyinak ismételt megindítása lehetõvé vált. A kórógyi iskola felújítása a következõ költségvetési év helyreállítási tervében szerepel.

A járási önkormányzatok anyagi gondjai miatt a magyar nyelvû óvodahálózat újraindítására nem került sor.

A magyar anyanyelvápolás lehetõségeinek visszaszorulása miatt a horvát fél erõfeszítéseket tesz annak további törvényi és anyagi feltételeinek biztosítására.

1999. szeptember 28-án adták át a horvát kormány anyagi támogatásával épült eszéki magyar oktatási és kulturális központot, amelyben az általános és középiskolai osztályok mellett a következõ tanévtõl magyar nyelvû óvodai csoportok is mûködnek.

Nem történt elõrelépés a zágrábi kétnyelvû óvodai és általános iskolai csoportok egy központi intézménybe történõ összevonása tekintetében.

A magyar kisebbség oktatási tanácsadójának munkába állítására nem került sor.

A magyar kormány erõfeszítései (a nemzetiségi kisiskolák központi támogatási rendszerének átalakítása és a kiegészítõ normatívák emelése) ellenére sem enyhültek számottevõen a kis településeken mûködõ magyarországi horvát nyelvet oktató kis létszámú iskolákat fenntartó önkormányzatok mûködtetési gondjai.

A magyar kormány 80 millió forintos támogatásával felújított tótszerdahelyi Horvát Nemzetiségi Általános Iskola névadással egybekötött átadására 1999. augusztus 28-án került sor. Megkezdõdött a pécsi horvát oktatási intézmények egy épületbe történõ összevonása.

Folytatódott a magyar oktatási minisztérium tankönyvtámogatása a horvátországi magyar általános iskolai és anyanyelvápoló csoportok számára. A horvát Fél csak eseti tankönyvtámogatásban részesíti a magyarországi horvát iskolákat. A horvát Fél által ígért gyermekújságok küldése, 1999. novemberétõl valósul meg.

A horvátországi magyar kisebbség észrevételezte, hogy a korábban állami támogatással mûködõ nemzetiségi tankönyvfordítási lehetõségeik megszûntek.

Az állami támogatással mûködõ magyarországi nemzetiségi tankönyvfordítás az eljárási mód új szabályozása miatt lassult le.

Mivel a magyar és a horvát iskolák számára érkezõ újságok, folyóiratok, könyvek, valamint a hang- és képhordozók küldése nem szervezett és folyamatos, ezért nem mentesülnek a vámtarifák alól.

Az ösztöndíjas horvátországi magyar hallgatók egészségügyi ellátása 1998/99-es tanévtõl megoldódott. A magyarországi horvát nemzetiségû egyetemi hallgatók felvételi vizsgájával és beiratkozásával kapcsolatos problémák nincsenek megoldva.

A Felek folytatták a vendégtanárok cseréjét az országukban mûködõ Hungarológiai, illetve Kroatisztikai Tanszékek munkája javítása érdekében, de a nélkülözhetetlen szakkönyvek és egyéb oktatási segédanyagok biztosítása továbbra is várat magára.

A Magyar Köztársaság programfinanszírozás és pályázat útján támogatja a Pécsett önálló tudományos központként mûködõ Horvát Tudományos Intézetet.

A horvát Fél pályázati úton finanszírozta a Horvátországi Magyar Tudományos és Mûvészeti Társaság néhány kutatási programját.

A kultúra és tájékoztatás területén

1999. július 9-én Dubrovnikban a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma kulturális együttmûködési munkatervet írt alá az 1999-2001. évig terjedõ idõszakra.

A magyarországi horvát kisebbség horvátországi napilapokkal, folyóiratokkal és könyvekkel való ellátása tekintetében nem történt elõrelépés.

Csekély elõrelépés tapasztalható a horvát kisebbség báziskönyvtárának alapirodalommal való ellátása és a Dunamentén élõ magyarság háború által elpusztított könyvtárainak helyreállítása és könyvekkel történõ feltöltése tekintetében.

A horvát-magyar és a magyar-horvát nagyszótár továbbra sem jelent meg.

1998-ban és 1999-ben is folytatódott a Pécsi Horvát Színház magyarországi központi forrásokból pályázat útján történõ támogatása. A helyi önkormányzat támogatása mellett 20, illetve 23,8 millió forintot tett ki a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától elnyert központi pályázati támogatás. A magyarországi horvátok ezt a támogatást nem tartják kielégítõnek. A színészképzés kérdése megnyugtatóan rendezõdött.

Az 1999. augusztus végén közhasznú társaságként regisztrált Horvát Információs, Kulturális és Kiadói Központja az országban több helyütt folyó horvát nyelvû könyvkiadás koordinálását is felvállalta.

Folytatódott a hetente megjelenõ Hrvatski Glasnik c. újság magyar költségvetési támogatása, nyilvános pályázat útján.

Az eszéki székhelyû HunCro Lap- és Könyvkiadó Vállalat gondozásában megjelenõ Új Magyar Képes Újság c. hetilap kiadása a horvát kormány Kisebbségi Hivatala támogatásának megvonása miatt elõbb 1998. év elején egy hónapig, majd az év második felében ideiglenesen szünetelt. A horvát Kisebbségi Hivatal 1998. novemberében a Képes Újság c. hetilap kiadására a Magyar Egyesületek Szövetségének adott támogatást. 1999-ben ismét a HunCro Vállalatnak biztosította a hivatal a horvátországi magyarság tájékoztatási tevékenységéhez, elsõsorban az Új Magyar Képes Újság címû hetilap és a Horvátországi Magyarság címû havilap megjelentetéséhez szükséges anyagi forrásokat.

1998-ban megvalósult a horvát nyelvû nemzetiségi rádióadások országos sugárzása. Az MTV Pécsi Regionális stúdiója horvát nyelvû nemzetiségi mûsorokat készít. A Hrvatska Kronika c. horvát nemzetiségi mûsor továbbra is kedvezõtlen idõpontban kerül sugárzásra. Dusnokon, Szentpéterfán a kábeltévé átveszi a HRTV1 mûsorát .

A horvátországi magyarság önálló tájékoztatási rendszere nem valósult meg. Jogos igény mutatkozik az eszéki magyar nyelvû önálló rádiószerkesztõség és televíziós adás megteremtésére. Az eszéki kábel TV ez évtõl átveszi az MTV1 mûsorát.

Folytatódtak a hagyományosan gazdag határmenti együttmûködési programok. Zala, Vas, valamint Varasd és Muraköz megye között ebben az évben is együttmûködési megállapodás került aláírásra. Baranya Megye Önkormányzata a horvátországi Eszék-Baranya megyével dolgozott ki együttmûködési programot a 2000-ig terjedõ idõszakra.

III.

A Vegyes Bizottság továbbra is érvényesnek tartja azokat az ajánlásokat, amelyek nem, vagy csak részben valósultak meg. Ezek mellett a következõ ajánlásokat teszi a két kormány számára:

Általános téren

Vállaljon kötelezettséget arra, hogy ahol lehet konkrétabb, határidõhöz köthetõ ajánlásokat fogalmaz meg. A végrehajtást kormányhatározat formájában is garantálja.

A Felek a továbbiakban is érdekeltek a határátkelõhely-fejlesztési program végrehajtásában, az interregionális együttmûködési programok támogatásában.

A Felek következetesebben folytassák a két kisebbség lakóterületének gazdasági fejlesztését és éljenek e téren a Phare-CBC program lehetõségeivel és eszközeivel. Ebben a horvát Fél Magyarország teljes körû segítségére számít.

A Felek a továbbiakban is minden eszközzel segítik a horvát Dunamente 1991. elõtti etnikai arányainak helyreállítását.

Mindkét Fél törekedjen arra, ahol nagyobb számban élnek kisebbségek, az össznépesség arányának megfelelõen biztosítsa foglalkoztatásukat az állami hivatalokban és állami tulajdonú vállalatoknál.

Mindkét Fél tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a két érintett kisebbség kulturális autonómia törekvései mûködõ rendszerré váljanak.

A magyar Fél törekedjen arra, hogy a jelenlegi parlamenti ciklusban, az érvényes nemzeti törvényalkotással és a választójogi reformfolyamattal összhangban kerüljön sor a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletét biztosító jogalkotási munka befejezésére, és így biztosítva legyen, hogy a horvát kisebbség saját parlamenti képviselõt választhasson a 2002. évi választásokon.

A horvát Fél vegye figyelembe a várható helyi közigazgatásról és helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása során a magyar kisebbségi közösség jogos igényeit.

A Felek részesítsék folyamatos anyagi támogatásban a magyarországi Horvát Országos Önkormányzat, valamint a legnagyobb horvátországi magyar érdekvédelmi szervezet alaptevékenységét. A helyi és szakmai szervezetek támogatása programfinanszírozás útján valósuljon meg.

A Felek biztosítsák, hogy az országaikban élõ kisebbségek személyi okmányaikban - kérésre - a személy- és a helységnevek anyanyelven, illetve kétnyelvû változatban szerepeljenek, továbbá, hogy a helységnévtáblák, valamint a közintézmények feliratai kétnyelvûek legyenek.

A Felek támogatják a magyar és a horvát kisebbség nyelvének a helyi önkormányzatok és járások területén történõ hivatalos használatát.

A Felek megállapodtak abban, hogy a két ország törvényei adta keretek közt, az Európa Tanács (97)20 sz. a Gyûlöletkeltõ megnyilvánulásokról (Hate Speech) szóló ajánlásnak megfelelõen fellépnek bármely, nemzeti kisebbség ellen zavarkeltõ vagy uszító megnyilvánulással szemben.

A horvát Fél helyezzen nagyobb hangsúlyt az újjáépítés felgyorsítására. A közösségi épületek felújításához a magyar Fél a továbbiakban is nyújtson segítséget.

A kisebbségek anyanyelvû hitéletének biztosítása érdekében a felek szorgalmazzák a püspökkari konferenciák vezetõinek és az érintett kisebbség képviselõinek részvételével megtartandó tanácskozást.

A horvát Fél szorgalmazza a Horvátországi Magyar Református Keresztyény Egyház által benyújtott hitoktatói program oktatási minisztériumi jóváhagyását

A magyar Fél a központi költségvetésben elkülönített Kisebbségi Intervenciós és Koordinációs Keretbõl továbbra is nyújtson támogatást a krízishelyzetbe került horvát kisebbségi intézményeknek és szervezeteknek, ideértve ha azok mûködése, illetve saját tulajdonú épületeik veszélybe kerülnek. Elsõ körben kerüljön támogatásra az életveszélyessé vált Bajai Bunyevác Katolikus Olvasókör épülete.

Az oktatás területén

A horvát Fél a törvényi szabályozásnak megfelelõen biztosítsa a magyar kisebbség óvodahálózatának finanszírozását.

A magyar oktatási kérdéseket koordináló tanügyi tanácsos kinevezése legkésõbb a 2000–2001-es tanév kezdetéig megtörténik.

A horvát Fél tegye lehetõvé, hogy a magyar anyanyelvápoló csoportok munkájába ne csak a magyar nemzetiségû szülõk gyerekei kapcsolódhassanak be. Biztosítsa az anyanyelvápoló foglalkozásokat tartó tanárok státusát, valamint - munkájuk összetettsége alapján - az 1991-ig létezõ többletjavadalmazásukat.

A kórógyi általános iskola felújítása az Újjáépítési és Fejlesztési Minisztérium prioritási listáján szerepeljen és mielõbb kerüljön sor a munkálatok megkezdésére.

A Felek szenteljenek kiemelt figyelmet az eszéki Magyar Oktatási és Kulturális Központ mûködésének. A horvát Fél a törvényi rendelkezéseknek megfelelõen biztosítsa, hogy a központ területén mûködhessenek az óvodai csoportok is. Az oktatási központ igazgatójának kinevezésekor vegye figyelembe az iskolába járó gyermekek szüleinek véleményét. A magyar Fél az intézmény magyar jellegét biztosító szakmai és módszertani anyagokkal segítse a munkát, a bejáró diákok utazási költségeinek enyhítése céljából nyújtson segítséget egy iskolabusz megvásárlásához.

A magyar Fél a továbbiakban is tegyen erõfeszítéseket annak érdekében, hogy a horvát nemzetiségi oktatási intézmények fenntartási költségeit biztosítani tudja. Miután a horvát nyelvoktatás néhány településen veszélybe került, kívánatos, hogy az intézmények mûködéséhez szükséges hiányzó pénzeszközöket a központi költségvetési forrásból biztosítsák. Ez különösen érvényes a hercegszántói kétnyelvû horvát iskolára.

A magyar Fél lehetõségei szerint támogassa a pécsi horvát oktatási intézmények egy központi intézménybe történõ elhelyezésének, a fenntartó önkormányzat által megkezdett folyamatát.

Mindkét Fél tegye lehetõvé, hogy a magyar és a horvát iskolák számára szervezetten érkezõ újság-, folyóirat- és könyvszállítmányok, valamint kép- és hanghordozók mentesüljenek a vámtarifák alól.

A Felek - a korábbi gyakorlatnak megfelelõen - nyújtsanak anyagi támogatást azon tankönyvek megjelentetéséhez, ahol a magyarországi, illetve horvátországi tanmenetek és tankönyvek nem alkalmazhatóak (pl. történelem, földrajz).

A felek javasolják, a horvátországi egyetemekre jelentkezõ magyarországi hallgatók felvételi vizsgájának a kétoldalú Magyar Köztársaság és Horvát Köztársaság közötti államközi oktatási-kulturális egyezmény keretében történõ megoldását.

A kultúra és a tájékoztatás területén

A Felek kezdeményezzék a fenntartó pécsi városi önkormányzatnál a Pécsi Horvát Színház felújítási munkálatainak megindítását és ezen munkálatokat, lehetõség szerint, anyagilag is támogassák. A magyar Fél folytassa, illetve növelje a Pécsi Horvát Színház központi költségvetésbõl történõ támogatását.

A Felek javasolják, hogy a két tudományos akadémia védnökségével "1000 éves együttélés" címmel horvát-magyar történész-tanácskozás kerüljön megrendezésre.

A Felek támogassák mindkét érintett kisebbség 3-3 irodalmi, vagy tudományos mûvének kiadását, amire az elmúlt idõszakban nem került sor.

A horvát Fél tegye lehetõvé az eszéki magyar nyelvû önálló rádiószerkesztõség létrehozását, és a televíziós adás megteremtését.

Mindkét Fél - lehetõségeihez mérten - bõvítse a nemzeti kisebbségek nyelvén sugárzandó televíziós adások idejét.

A horvát Félnek biztosítania kell a digitális vevõ-készülékek és a Chip-kártyák gyorsabb és egyszerûbb beszerzését a horvát rádió és televízió mûsorainak vételére Magyarországon.

A magyar Fél tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a Hrvatska Kronika c. horvát nemzetiségi televízióadás sugárzása kedvezõbb idõpontban történjen.

A Felek megegyeztek abban, hogy következõ ülésüket Horvátországban tartják.

A Jegyzõkönyv két példányban készült, magyar és horvát nyelven. Mindkét változat hiteles.

A Jegyzõkönyvet aláírta:

A Vegyes Bizottság magyar tagozatának elnöke

Szabó Tibor

A Vegyes Bizottság horvát tagozatának elnöke

Mira Martinec

Budapest, 1999. december 20.