1047/1999. (V. 5.) Korm. határozat a cigányság életkörülményeinek és társadalmi helyzetének javítására irányuló középtávú intézkedéscsomagról

 

A Kormány - a cigányság élethelyzetének javítására vonatkozó középtávú intézkedéscsomagról szóló 1093/1997. (VII. 29.) Korm. határozatot felülvizsgálva, annak továbbfejlesztése érdekében - a következõ határozatot hozza:

1. A Kormány megtárgyalta és a határozat mellékletében foglaltak szerint elfogadta a cigányság életkörülményeinek és társadalmi helyzetének javítására irányuló középtávú intézkedéscsomagot.

2. A Kormány felhívja a minisztereket és az országos hatáskörû szervek vezetõit, hogy a középtávú intézkedéscsomagban meghatározott feladatok végrehajtására szolgáló forrásokat a következõ években költségvetésük keretei között tervezzék. Meg kell vizsgálni továbbá, hogy a PHARE és egyéb fejlesztési támogatások a középtávú intézkedéscsomag megvalósításában a meglévõ források kiegészítésére hogyan használhatók fel.

     
  Felelõs: érintett miniszterek
  Határidõ: a költségvetési tervezéssel összhangban egyéb kiegészítõ források áttekintése: 1999. május 31.
     

3. A középtávú intézkedéscsomagban meghatározott feladatok idõarányos végrehajtásának értékelése alapján, azok folyamatos megvalósítása érdekében a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság (a továbbiakban: Tárcaközi Bizottság) tagjai minden év május 31-éig beszámolnak a Tárcaközi Bizottságnak a következõ évi feladatok végrehajtására szolgáló tervezett forrásokról. A Tárcaközi Bizottság elnöke - a Tárcaközi Bizottság tagjainak beszámolói alapján - minden év szeptember 15-éig tájékoztatja a Kormányt a középtávú intézkedéscsomag idõarányos végrehajtásáról, a feladatok következõ évi költségvetési forrás igényérõl, és a költségvetési törvény elfogadását követõen szükség szerint kezdeményezi a középtávú intézkedéscsomag módosítását. A Tárcaközi Bizottság tagjai a középtávú intézkedéscsomagban meghatározott feladatok megvalósítása során folyamatosan egyeztetnek az Országos Cigány Önkormányzattal.

4. A cigányság társadalmi integrációjának elõsegítése, életkörülményeik, társadalmi helyzetük javítása érdekében a Tárcaközi Bizottság dolgozzon ki átfogó, tudományosan megalapozott, hosszú távú társadalom- és kisebbségpolitikai stratégiát az Országos Cigány Önkormányzat bevonásával. A Kormány felkéri a Tárcaközi Bizottság elnökét a hosszú távú stratégia kidolgozásának koordinálására.

     
  Felelõs: Cigányügyi Tárcaközi Bizottság elnöke
  Határidõ: 2000. szeptember 15.
     

5. E határozat a közzététele napján lép hatályba, egyidejûleg a cigányság helyzetével kapcsolatos legsürgetõbb feladatokról szóló 1125/1995. (XII. 12.) Korm. határozat, a cigányság élethelyzetének javítására vonatkozó középtávú intézkedéscsomagról szóló 1093/1997. (VII. 29.) Korm. határozat, valamint a cigány kisebbség helyzetének javítását célzó intézkedésekrõl szóló 1107/1997. (X. 11.) Korm. határozat a hatályát veszti.