Magyar Országgyûlés
Emberi jogi, kisebbségi
és vallásügyi bizottsága

H/2727. szám

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyûlés
...../2000. ( ) OGY
határozata
A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosának tevékenységérõl szóló beszámoló elfogadásáról

Az Országgyûlés a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosának tevékenységérõl szóló beszámolót elfogadja.

I n d o k o l á s :

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosa tevékenységének tapasztalatairól az állampolgári jogok országgyûlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. § (1) bekezdése alapján évente beszámol az Országgyûlésnek.

A bizottság egyhangúlag megállapította, hogy a beszámoló megfelel az Alkotmány 32/B. §. (6) bekezdésében, valamint az említett törvényben meghatározott kötelezettségeknek. A bizottság örömmel vette tudomásul, hogy ez évben is tartós az érdeklõdés az országgyûlési biztosok tevékenysége és beszámolója iránt. A tavalyi gyakorlatnak megfelelõen az Alkományügyi és Emberi jogi bizottságokon kívül az Önkormányzati és a Foglalkoztatási bizottságok is meg kívánták hallgatni a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosát.

A benyújtott írásbeli beszámoló és a szóbeli kiegészítés, valamint a bizottsági vitában felmerült kérdésekre adott válaszok alapján egyértelmûen megállapítható, hogy a kisebbségi biztos magas színvonalon eleget tett a kérésnek, s minden bizottsághoz külön is képes szólni a speciális szakterületekre vonatkozóan. A törvényhozás szempontjából különösen jelentõs, hogy az országgyûlési biztos ajánlásai is megvitatásra kerüljenek az érintett bizottságokban.

Az Országgyûlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a 2000.május 16-i ülésén, az országos kisebbségi önkormányzatok elnökeinek részvételével kibõvített ülésén a beszámolót elfogadta és egyhangúlag akként határozott, hogy a Házszabály 114. § (2) bekezdése alapján a bizottságnak az általános vitára szóló ajánlásában foglaltakra tekintettel, valamint a bizottsági meghallgatások alapján az Országgyûlésnek egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Budapest, 2000. május 16.

Kósáné dr. Kovács Magda
a bizottság elnöke