Magyar Országgyûlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottsága

H/1549.

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyûlés
...../2002. ( ) OGY
határozata
A kisebbségeket érintõ jogszabályok felülvizsgálatának szükségességérõl

A Magyar Köztársaság Országgyûlése kifejezvén a nemzeti és etnikai kisebbségek iránti felelõsségérzetét és elkötelezettségét a következõ határozatot hozza:

  1. Az Országgyûlés felkéri a Kormányt, hogy vizsgálja felül a kisebbségeket érintõ jogszabályokat és legkésõbb 2003. december 31-ig terjessze az Országgyûlés elé a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait érintõ törvényjavaslatot (törvényjavaslatokat).

  2. Az Országgyûlés felkéri a Kormányt, hogy a törvény-elõkészítés során folyamatosan egyeztessen az érintett nemzeti és etnikai kisebbségek országos kisebbségi önkormányzataival és/vagy szervezeteivel és testületeivel.

  3. Az Országgyûlés felkéri az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságot, hogy a törvény-elõkészítési folyamatokat kísérje figyelemmel és segítse elõ a törvénymódosítás megvalósulását.

  4. E határozat közzétételének napján lép hatályba.

INDOKOLÁS:

Az Országgyûlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága sajnálattal vette tudomásul, hogy a bizottság, illetve annak a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény módosítását elõkészítõ ad hoc bizottságának mintegy kétéves törvényelõkészítõ tevékenysége ellenére nem kerültek elfogadásra a fenti törvények.

Az ad hoc bizottságnak a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosa, az illetékes minisztériumok, az Országos Választási Iroda, a NEKH, és a 13 kisebbség szakmai elõkészítése alapján készített két törvényjavaslatát az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság 2001. november 20-án benyújtotta, a Parlament illetékes kijelölt bizottságai megtárgyalták, sajnálatos módon a Plenáris ülés elé nem kerültek. Ennek oka részben az volt, hogy a Kormány végleges válasza a két törvényjavaslat benyújtásának támogatottságával kapcsolatosan késett, illetve a Kormány képviselõje az Alkotmányügyi bizottság ülésén nem támogatta a kisebbségi törvény módosítását, valamint a helyi önkormányzati képviselõk választásáról szóló törvény módosítását illetõen elhalasztotta a döntését.

Az Országgyûlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága 2002. nyarán újabb kísérletet tett ezen indítványok benyújtására. Ez azért nem történt meg, mert a Kormány maga kívánja benyújtani ezen törvényjavaslatokat, illetve a bizottság azt a tájékoztatást kapta, hogy szerepel a Kormányprogramban, illetve a NEKH által már meg is kezdõdtek az elsõ egyeztetések, illetve megindult a törvény-elõkészítés.

A bizottság úgy ítéli meg, hogy a kisebbségi törvény átfogó felülvizsgálatának, módosításának, illetve a kisebbségi választásokra vonatkozó törvény benyújtásának indokai
- a gyakorlati tapasztalatok által felvetõdött ellentmondások, hiányosságok, a nemzeti és etnikai kisebbségek kulturális autonómiájának bõvítési igénye, a jogi szabályozás fejlesztési igénye, a helyi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokkal való összhang megteremtése - továbbra is fennállnak. A módosítás szükségességét támasztják alá - az 1994. évi önkormányzati választásokhoz hasonlóan - az õszi önkormányzati választások ellentmondásos, negatív tapasztalatai is.

Annak érdekében, hogy az elõzõ parlamenti ciklusokhoz hasonlóan- nehogy ismételten - kudarcot valljon a törvénymódosítás, illetve a kisebbségi önkormányzati képviselõk választására vonatkozó törvény-elõkészítés, garanciális jelentõsége van, hogy az Országgyûlés kérje fel a Kormányt a szükséges egyeztetések lefolytatására, illetve a törvényelõkészítõ munka megkezdésére. Ugyancsak garanciális jelentõsége van a felelõs, illetve a határidõ megszabásának is.

Megítélésünk szerint a fenti törvények kiemelten fontos súlya, politikai érzékenysége, illetve a törvények 2/3-os szavazattöbbséget igénylõ mivolta egyaránt azt indokolja, hogy a felelõsséget az egész Kormánynak.

Budapest, 2002. november 28.

Dr. Semjén Zsolt
a bizottság alelnöke